STELLASVIEW.GR : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΑΜΠΑΣΗΣ

Δημήτρης Δανάμπασης: « ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΡΦΗ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΗ »

 

Ο Δημήτρης Δανάμπασης είναι ένας νέος, ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός. Μαγνητίζει το πάθος, με το οποίο μιλάει για τη μεγάλη του αγάπη, την υποκριτική. Αυτόν τον καιρό τον βρίσκουμε στο θέατρο Σοφούλη, στις παραστάσεις του πολύ επιτυχημένου έργου «60 λεπτά», του Άνθιμου Κατιρτζόγλου, που ήδη βρίσκονται στο στάδιο των παρατάσεων.
Τον συναντήσαμε, λοιπόν, εκεί και μας αποκάλυψε πολλά και ενδιαφέροντα, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τα επαγγελματικά του σχέδια. 

 

Συντάκτης: Στέλλα Περπερά

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:


  1. Καλησπέρα Δημήτρη. Διαβάζοντας το βιογραφικό σου διαπιστώνουμε ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις μέχρι σήμερα μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Πες μας δυο λόγια για σένα. Πως και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Καλησπέρα σας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη. Από μικρό παιδί με γοήτευε το θέατρο και ο κινηματογράφος. Η υποκριτική ήταν για μένα ένα όνειρο, το οποίο γνώριζα ότι κάποια στιγμή θα υλοποιούσα. Έτσι, λοιπόν, το 2014, μετά από εξετάσεις, έγινε η εισαγωγή μου με υποτροφία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς στην Θεσσαλονίκη. Από τη σχολή αυτήν αποφοίτησα τον Ιούνιο του 2017. Κατά την διάρκεια της φοίτησης μου, ολοκλήρωσα με επιτυχία τον κύκλο σπουδών κινηματογράφου “Art On Camera”, όπου διδάχτηκα υποκριτική στην κάμερα, ιστορία παγκόσμιου κινηματογράφου, σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή, μοντάζ και φωτογραφία. Επίσης, το 2013, πριν την εισαγωγή μου στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς, είχα ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία, μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό εργαστήριο Studio Vis Motrix, με καθηγητή τον Αναστάσιο Ράτζο. Καθ' όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα έως και σήμερα παρακολουθώ και σεμινάρια υποκριτικής.


  1. Αυτόν τον καιρό σε βρίσκουμε στο θέατρο Σοφούλη, όπου συμμετέχεις στα «60 λεπτά» του Άνθιμου Κατιρτζόγλου. Το συγκεκριμένο έργο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και οι παραστάσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο των παρατάσεων. Πες μας δυο λόγια για την υπόθεση του έργου.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία με στοιχεία ψυχολογικού δράματος. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται μία ανάγλυφη παρουσίαση των ανθρωπίνων σχέσεων στη σημερινή εποχή του διαδικτύου. Προβάλλεται, το πώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, προκειμένου να πλασάρουν μια πλασματική εικόνα του εαυτού τους. Μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά είναι.


  1. Πολύ επίκαιρο. Μίλησέ μας για τον ήρωα που ενσαρκώνεις.

Ενσαρκώνω έναν φαρμακοποιό, τον Γιώργο, ετών 38. Είναι μία σκοτεινή προσωπικότητα, ιδιαίτερα ευφυής, αλλά, παράλληλα, ιδιόρρυθμος και καυστικός. Γρήγορα γίνεται αντιληπτό, πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που αντιπροσωπεύει τον βαθύ πόνο, που μεταμορφώνεται σε σκληρή εκδίκηση. Ο Γιώργος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, προκειμένου να συγκεντρώσει στο σπίτι του, τους πέντε υπόλοιπους ήρωες του έργου, που είναι άγνωστοι μεταξύ τους, δηλαδή, έναν πολιτικό, έναν ψυχολόγο, μία σχεδιάστρια μόδας, μία θεατρική παραγωγό και ένα μοντέλο. Αυτοί οι πέντε ήρωες, είναι άνθρωποι εθισμένοι στο διαδίκτυο, που μέσω αυτού παρουσιάζουν μία επίπλαστη εικόνα του εαυτού τους. Μία εικόνα εξουσίας, δύναμης, πλούτου και ομορφιάς. Ο Γιώργος, γνωρίζοντας αυτή τους την αδυναμία, τους προσκαλεί, στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ως μέσω προς επίτευξη του στόχου του. Το «θέλω» του ήρωα μου, είναι να φέρει τους ανθρώπους αυτούς σε μία κατάσταση ψυχολογικού αδιεξόδου, προκειμένου να αποκαλύψουν τις πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού τους.


  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και νομίζω πως μας αφορά όλους. Δημήτρη, που πιστεύεις ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του έργου;

Προσεγγίζει πολύ εύστοχα ένα φαινόμενο της εποχής μας. Αυτό το καταφέρνει μέσα από έναν συνδυασμό ιδιαίτερα ευφυούς σεναρίου, πολύ ενδιαφέρουσας και ανατρεπτικής πλοκής και δυνατών ερμηνειών. Η ανταπόκριση του κόσμου φανερώνει πως το έργο πετυχαίνει το στόχο του. Αγγίζει, προβληματίζει και συγκινεί.  1. Αυτό είναι αλήθεια. Θεωρείς ότι το θέατρο μπορεί να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο της εποχής της κρίσης, κοινωνικής και οικονομικής;

Το θέατρο δεν είναι μόνο θέαμα. Επιτελεί έναν παρεμβατικό ρόλο στην κοινωνία της κάθε εποχής. Και αυτό γιατί από όλες τις τέχνες είναι η πιο άμεση, η πιο κοινωνική. Φέρνει το θεατή αντιμέτωπο, με άβολα, πολλές φορές, ζητήματα, με ζωντανά συναισθήματα, προκαλώντας τον να σκεφτεί, να προβληματιστεί. να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι μπορεί να δείξει στον καθένα χωριστά ένα δρόμο συνειδητοποίησης και διεξόδου. Άλλωστε, θεωρώ το θέατρο μορφή τέχνης επειδή πιστεύω στη μεταμορφωτική του δύναμη.


  1. Πολύ σωστά. Πιστεύεις ότι μέσω του διαδικτύου μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές φιλίες και ποιος ο ρόλος της φιλίας στη δική σου ζωή;

Δε θα αμφισβητήσω ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί και αυτό. Δεν αφορίζουμε το διαδίκτυο, δεδομένου ότι έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η σωστή χρήση του. Όσον αφορά εμένα, οι άνθρωποι που θέλω να υπάρχουν στη ζωή μου είναι αυτοί, με τους οποίους έχουν χτιστεί αυθεντικές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης.


  1. Με τον Άνθιμο Κατιρτζόγλου (σεναριογράφο και σκηνοθέτη της παράστασης) συνεργάζεσαι πρώτη φορά; Ποια η εμπειρία σου από αυτήν τη συνεργασία;

Πάντα θαύμαζα πολύ τον Άνθιμο Κατιρτζόγλου ως δημιουργό και ήταν μεγάλη μου επιθυμία να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του. Μου έδωσε μεγάλη χαρά η πρόταση του να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Έχουμε μια άψογη συνεργασία τόσο με τον ίδιο όσο και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης.


  1. Δημήτρη, πέραν του θεάτρου, συμμετέχεις και σε μία πολύ μεγάλη παραγωγή, στην ταινία με τίτλο «Αίθουσα Αναμονής» ("Waiting Room"), η οποία αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το επόμενο χρονικό διάστημα. Μίλησέ μας λίγο για αυτήν τη δουλεία. Πως βίωσες αυτήν την εμπειρία; 

Καταρχάς θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον παραγωγό της ταινίας αυτής, τον Ανδρέα Βουγιούκα, που μου έδωσε την ευκαιρία να λάβω μέρος σε αυτήν την δουλειά. Η συγκεκριμένη ταινία πρόσφατα επιλέχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ευρώπη, το European Independent Film Festival, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, αρχές Μαΐου. Σύντομα θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες Ελλάδας και Κύπρου. Ήταν για εμένα μία ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, μία μεγάλη ελληνοκυπριακή παραγωγή της Avmoviesworld σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λεονταρίτη και σε σενάριο του Λεωνίδα Κόση. Συμμετέχουν σπουδαίοι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων, η Άννα Φόνσου, ο μοναδικός Χρήστος Σιμαρδάνης που μας άφησε πρόσφατα, ο Ανδρέας Βουγιούκας, η Μαρία Ιωάννου, ο Πάνος Κρανιδιώτης, η Τόνια Σωτηροπούλου κ.α.


  1. Πραγματικά, πολύ σημαντική αυτή η συμμετοχή σου. Πες μας λίγα πράγματα για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Συμμετείχα πρόσφατα στον πιλότο μιας ελληνοκυπριακής σειράς, ο οποίος

ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επίσης, είμαι σε συζητήσεις και για άλλες καινούργιες, ενδιαφέρουσες δουλειές, για τις οποίες θα έχω τη χαρά να σας μιλήσω προσεχώς.

.


Ευχαριστούμε Δημήτρη


Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ωραία κουβέντα που είχαμε 

See More